3 romaner att välja mellan (SveSve01, TE15, 151102)

Idag skall ni välja vilken bok ni skall läsa, och ni har tre olika böcker att välja på. Nio av er elever skall idag redovisa sina första romaner, men de övriga får gå direkt för att välja en ny bok och börja läsa. Ni som redovisar idag väljer och lånar boken före er tisdagslektion. 

Dessa riktigt bra böcker kan ni välja mellan (alla är uppväxtskildringar):

3298462484_9d2c318697[1]Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Den här har drag av kriminalroman och recensensenter har jämfört den med brittiska kriminalromaner. Den utspelar sig på 1960-talet och är skriven av deckarförfattaren Håkan Nesser. Enligt författaren har han själv haft många samtal med huvudpersonerna, även om andra menar att boken är påhittad. Avgör själv – den innehåller oavsett vilket både mord och andra hemskheter.

0_-3279261223621737462[1]Hon går genom tavlan, ut ur bilden

En delvis självbiografisk bok av Johanna Nilsson. Fokus i boken är frågorna om ensamhet och mobbing och beskriver hur en tioårig flicka går från att ha världens bästa kompis till att bli utfryst och trakasserad av alla i hennes närhet. Det handlar om att hon skär sig och att hon hamnar på mentalsjukhus.

det[1]Pojken som kallades det

En självbiografisk bok av Dave Pelzer. Flera av er har säkert redan läst denna – ta då hellre en annan bok för att ni skall få ut så mycket som möjligt av denna uppgift. Dave berättar om hur han från 4 till 12 års ålder systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mamma och isolerats från sin pappa och bröder. En oerhört stark berättelse som knappast lämnar någon oberörd.

Om ni gillar denna bok har Dave fortsatt att skriva om sitt liv (in och ut i olika fosterhem) i flera böcker.