Böcker man bara måste ha på gymnasiebibliotek, hösten 2015

Följande lista har jag sammanställt med stöd av skolbibliotekarier runtom i landet. Den är en lista på böcker (eller bokområden, ibland) som är viktiga att ha på ett gymnasiebibliotek hösten 2015. Allt håller kanske inte jag med om, men flera av böckerna köper vi in om vi inte redan har dem!

stjarnlosa-natter-lattlast-version[1]Den lättlästa versionen av Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter” går varm hos flera skolbibliotek, och även originalversionen är fortfarande efterfrågad. Innehållet ligger inte så långt från verkligheten för många av eleverna, och passar för både ungdomar och vuxna. Vi har båda versionerna och passar på att köpa in en till av den lättlästa varianten. 
ja-jag-har-mens-hursa[1]Clara Henrys ”Ja, jag har mens, hurså?” är också en hit. Skolbibliotek som inte har självutlåning vittnar om att boken inte blir utlånad men att den flyttas runt i biblioteket – bra betyg! Våra två exemplar blev utlånade på ett par dagar efter att vi köpt in den – ställ er i kö!
En bibliotekaries bokprat för elever i nian strax före lovet blev väldigt populär när han hade med sig Rainbow Rowells helt nyutkomna fantasyroman Carry on. Det är en bok som (även om hon använder andra namn) leker med tankarna om att Harry Potter skulle ha ihop det med Draco Malfoy. Skall vi köpa in den, tycker ni? – visst låter boken lockande?
”Den andra kvinnan” av Therese Bohman. Lagom liten och svår, men med oväntat djup. Jajamän, den har vi – utlånad 11 gånger på ett år!
”Divergent”-trilogin av Veronica Roth. Självklart har vi dessa!

Större områden

Böcker om integration, tiggare, flyktingar, mångfald och främlingsfientlighet. Vi har en hel del men kan alltid behöva ta in mer. I dagens samhälle så behöver biblioteken finnas med för att uppväga en annars allt för negativ och människofientlig syn med annat material. 
Aktuellt material om minoriteterna, samer, romer, judar främst, får bibliotekarier många frågor om, från lärare. Detta tittar jag vidare på!
Modernista förlag har också gett ut nyutgåvor av klassiker. Ibland med ny språkdräkt, dock inte alltid.