Brev från Mediatek Tingsholm, 31 januari 2018

Detta veckobrev i korthet:

  • Förbered innan klassen/gruppen skickas till Mediateket. Vi känner att vi tjatar om detta, men ber er att ni läser igenom det.
  • Webbinarium om talböcker och Legimus. Riktar sig till alla intresserade av att lära sig mer om hur man kan arbeta med talböcker i skolan, och om vilka som har rätt till talböcker.
  • Nytt avtal för inköp av böcker från AdLibris. Nu kan även ämneslärare, etc, beställa böcker direkt från AdLibris.
  • Mediatekets öppettider. Vi behöver stänga igen på eftermiddagen för att få arbetsro.
  • Peters föreläsning. Nu kan vem som helst se när Peter gjorde bort sig, förlåt, föreläste i Stockholm om att möta människor med olika behov.
  • Chromebooks till SFI och Vuxenutbildningen. Det ni behöver veta om hur utlåningen går till.

Förbered innan klassen/gruppen skickas till Mediateket

Vi har sagt detta förr, men verkar inte nå fram till alla lärare. Vi behöver verkligen er hjälp med att ni säger till oss innan en klass kommer hit och letar information om ett visst ämne, skönlitterära böcker eller om de skall låna läroböcker. Vi har ofta flera andra uppdrag på gång samtidigt och vill verkligen kunna ge bästa service till alla – men det fungerar bara om vi vet i förväg att något är på gång.

Vet ni redan nu att något särskilt händer efter sportlovet, kanske ni kan tänka till om Mediateket behöver veta detta redan nu? Då kanske vi kan ladda upp med bra material innan eleverna kommer hit, eller åtminstone att vi inte behöver ”stressleta” när de står här och materialet bara måste finnas direkt…

Vi är så tacksamma för att så många redan anammat vår önskan, men vi har varje dag grupper här som inte förberetts.

Webbinarium om talböcker och Legimus

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har ett webbinarium den 14 februari som riktar sig specifikt till bl.a. lärare.

Webbinariet vänder sig till lärare, specialpedagoger, speciallärare, skolbibliotekarier, skolledare och annan personal i grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Du får grundläggande information om vad en talbok är, vilka elever som får läsa den och hur de får tag i den. Vi berättar om Legimus, MTM:s digitala bibliotek med 120 000 talböcker och hur eleven kan läsa talböckerna med webbspelare och app.

Vad är lättläst och för vilka elever är lättlästa böcker bra? Vi berättar om hur du som lärare tillsammans med eleverna kan arbeta med lättlästa böcker och nyheter och hur du kan använda MTM:s skolwebb som en resurs i din undervisning.

Läs mer på MTM:s webbplats under rubriken För dig som arbetar i skolan. Aktuella datum och tider – anmälan krävs, då antalet platser av oklar anledning är begränsade:

  • 14 februari kl 09:30-11:00
  • 19 april kl 14:00-15:30

Nytt avtal för inköp av böcker från AdLibris

Kommunen har nu ett nytt avtal för ej biblioteksutrustade böcker. Det ger goda rabatter och kan användas vid sidan om Läromedia. Innan har AdLibris-avtalet varit förbehållet biblioteksverksamheten, men när det gäller böcker som inte plastas, exempelvis, kan man nu även handla från AdLibris. Ni kan alltid fortsätta att handla romaner via Läromedia – de skall ju ha det mesta – men nu finns det ett alternativ för den som önskar.

För att handla via AdLibris behöver du första ha skapat ett konto på deras företagssida och vid kontoansökan angett att det skall kopplas till kommunens avtal (Litteraturavtal 2016, outrustade böcker). Ni behöver också vid ansökan ange att fakturor skall levereras digitalt.

Läs mer på https://contracts.opic.com/Contract/Details/1049347 .

Mediatekets öppettider

För att få arbetsro för personalen i Mediateket har vi från någon vecka tillbaka börjat att stänga dörrarna vid ordinarie stängningstider (14:15 på fredagar, 15:15 på övriga vardagar). Om lärare önskar att elever skall komma in därefter är det helt okej att läraren släpper in och ansvarar.

Peters föreläsning om att möta människor med olika behov

Peter föreläste i Stockholm den 1 december om vår verksamhet. Om någon, mot förmodan, är intresserad att se mer, finns den föreläsningen nu på Vimeo.

Chromebooks till SFI och Vuxenutbildningen

Vi har nu fått in ett antal Chromebooks som skall lånas ut till i första hand SFI. Precis som vanligt krävs det att eleven har med en lapp från lärare eller Christian om att de skall få låna, alternativt att lärare kontaktar oss för att boka in en hel grupp för utlåning. Nästa möjliga ordinarie utlåningstid är nu på måndag den 5/2 kl 10:30, anmälan till denna behöver in senast imorgon torsdag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *