Kolla upp din Facebook-data

Det finns flera sätt att rensa i Facebook. Här går vi igenom två enkla sätt där man på den ena kan styra vilka appar och företag som har tillgång till dina personuppgifter på Facebook och den andra visar vad Facebook tolkar att du är intresserad av – allt självklart beroende på ditt eget nätbeteende.

Rensa bland appar

Det finns en massa appar som handlar om ”Vilken kändis du är mest lik”, ”Vilket djur skulle du vara om du var ett djur”, ”Vilket land är det bästa landet för dig” och mycket annat. Dessa är, som vi hört i medier på sistone, inte särskilt harmlösa då apparna plockar information om dig som de sedan säljer vidare till företag för att de skall marknadsföra sina tjänster eller rent av stjäla dina uppgifter. Det finns även möjligheten att logga in på olika webbplatser med hjälp av ett Facebookkonto och ofta skapas då en stadigvarande behörighet genom en app på Facebook. Smidigt, såklart, men om du inte längre är intresserad av den webbplatsen är det ju väldigt onödigt att de fortfarande har möjlighet att se saker om dig, eller hur?

Gå till Inställningar på Facebook via din dator. Längst ner klickar du på Visa alla. Här ser du alla appar som är kopplade till ditt Facebookkonto. För bara muspekaren över de appar som du vill radera och klicka på krysset eller Ta bort.

Vad vet Facebook om dig?

Gå till Inställningar på Facebook via din dator. Längst ner finns det en länk till att Ladda ner en kopia av din Facebook-information. Klicka på Skapa mitt arkiv, logga in på nytt (en säkerhetsåtgärd) och invänta sedan ett mejl när Facebook är klar. Har du som undertecknad varit med på Facebook sedan starten lär det ta ett tag innan allt har samlats ihop. Du får nu tillgång till alla bilder och allt du någonsin skrivit på Facebook. Du får en mängd med mappar.

Vilka annonser visar Facebook för dig?

Gå till mappen HTML och hitta filen som heter Ads. Högerklicka på filen och välj att öppna den i din webbläsare. Där ser du bland annat vad Facebook vet vad som är dina intressen. Det är för dessa intressens skull som du får reklam.

Rensa bland gillade sidor och grupper

Dina gillade sidor är också något som styr vilken reklam du får. Säkert har du i många fall bytt intresseområden sedan du klickade en gång. Titta gärna genom dina gillade sidor och ta bort gammalt skrot.