Nätverksmöte för skolbibliotek, 27 oktober 2017

I år uppmärksammar vi Internationella Skolbibliotekens dag den 27 oktober med att träffa andra skolbibliotek. En grund för samtal under dagen kan bli dokumentet Stärkt digital kompetens i skolans styrdokument, regeringens besked från i mars om de huvudsakliga förändringarna i läroplanerna. Hur kan vi utifrån detta bidra till skolans arbete? Hur kan vi förekomma och visa oss på ett annat sätt? Hur kan vi argumentera för mer resurser i och med detta större naturliga ansvar för skolbiblioteken?

Tingsholm, våning 2 - konferensrummetPlats: Konferensrummet på Tingsholmsgymnasiet (klicka på karta för detaljer)

Förmiddag för Svenljunga/Tranemo/Ulricehamn

Vi träffas kl 09:00. Det blir ett enklare förmiddagsfika. Utöver dokumentet ovan, har vi fått följande förslag på samtalsämnen:

 • Skolbiblioteksnätverket Sjuhärad – skall vi gå med i detta och därmed upplösa vårt nätverk?
 • Kan vi hitta andra sätt att samarbete – exempelvis via någon gemensam webbplattform
  • En idé är att skapa en sajt – låt oss kalla den för 123.se (vi har ett annat arbetsnamn, men väljer att inte skriva det här för att då inte riskera att domänen tas) och sedan ha respektive skolbibliotek som en underdomän, alltså 123.se/tranang, 123.se/stenbock, etc. Då kan vi ha en hel del saker gemensamt och även plocka tips från andra som används i det egna skolbiblioteket. Om era kommuner har samma policy som Ulricehamn lär de inte gilla egna lösningar, men detta brukar accepteras när det är något övergripande för flera kommuner.

Gemensam lunch

Lunchen intar vi på egen bekostnad kl 12:00-något före kl 13:00 på Hotell Bogesund. Menyn på fredag är denna:

 • Laxpudding med skirat smör
 • Schnitzel med stekt potatis och klassiska tillbehör toppas med kaprisdipp
 • Vegetarisk Paprikafylld med tomat-polenta, örter och parmesanost
 • Pasta Bolognes med riven parmesanost

Pris 89: – inkl. salladsbuffé, soppa, bröd, smör, dricka, kaffe & kaka

Jag har bokat plats för 11 personer plus ytterligare en, om någon mer vill äta: Peter, Carin, Maria P, Maria N, Anna, Emma, Petra, Ann-Caroline, Lars, Elisabeth, Sarah. Skulle någon av er inte vilja äta med oss andra, så är det lugnt – bokningen är till enbart för att gardera plats.

Eftermiddag för Ulricehamn

Vi träffas kl 13:00 eller så fort som vi kunnat ta oss tillbaka från lunchen. Vi bjuder på kaffe eller annan valfri varm dryck (det finns automat för detta). Utöver ovan nämnda dokument, har vi följande diskussionspunkter:

 • Vi tittar på hur skolbiblioteksplanen för grundskolan ser ut idag (Maria, Ann-Caroline och Emma har hållit i denna) och diskuterar denna. Helt färdig görs den inte förrän i nästa vecka.
 • Berätta gärna om något som den senaste tiden rört till det för er på ett positivt sätt. Har ni hållit i en lektion som blev superbra? Fick ni en omöjlig fråga som ni ändå kunde lösa? Har elever gjort något roligt som ni vill berätta om?
 • Hur går vi vidare med samarbete i kommunen?

Bilden längst upp är CC-BY Charlotte Wasteson